miercuri, 14 iulie 2010

Ciorbă de sfeclă roșie

Este ușor de făcut și uimitor de gustoasă și plina de vitamine.
O metodă rapidă de făcut ciorba:
treci prin razatoarea mare 1-2 cepe, pe care le calesti numai atât cat sa se evapore sucul; adaugi o cana cu apa si lasi sa clocoteasca;
- mai treci prin razatoare 2 morcovi frumoși, 2 patrunjei si/sau pastârnac, o bucata marisoara de telina  - vei obtine un castron de legume rase, pe care le adaugăm peste ceapa si le lasăm sa fiarba;
- mai adaugăm apa, cât considerăm ca trebuie.

Dupa ce vreo 10 minute adaugăm si 1-2 sfecle rosii rase tot prin razatoarea mare - o farfurie cu vârf.
O sfeclă roșie mai mica ( sau o bucata ) o trecem prin razatoarea mica si o pastrăm pentru a o adauga la final;

Dupa ce au fiert radacinoasele - dar nu foarte mult, pot sa fie un pic mai tari - pentru a pastra vitaminele, adaugăm o cescuta mica de orez, zarzavat de ciorba conservat sau legume proaspete ( rosii, ardei, verdeata). La final pui 1-2 cani de borș clocotit, o ramura de cimbru, leustean si sfecla pastrata.
Va avea o culoare intensa rosie.
Cine vrea, poate pune cubulete de cartofi.
Eu nu am pus, pentru ca a rezultat o ciorba deasa; daca treci radacinoasele printr-o razatoare speciala care le taie ca pe taietei, va fi mai bine. Eu am o razatoare care taie legumele mai lungi ( nu chiar ca taieteii). Cine vrea, o serveste cu smantana sau o poate acri cu bors combinat cu iaurt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu