luni, 23 februarie 2009

Cum se face kefirul

Cand eram copil, parintii mei preparau in casa kefir, cu niste ciupercute mici si albe adaugate in lapte. Stiind ca acesta este un adevarat elixir de viata lunga, am vrut sa reiau acest bun obicei, dar n-am gasit nicaieri granulele miraculoase.
Daca cineva dintre voi ma poate ajuta, il rog sa-mi scrie aici.
Kefirul este de origine caucaziana, populatie cunsocuta in lume pentru longevitatea sa. Granulele de kefir sunt, de fapt, un complex de bacterii şi drojdii care contin o polizaharida numita kefiran. Acestea se obtin prin fermentare (bacterii de tip Lactobacillus kefir şi Lactococus lactis transformă o parte din lactoza din lapte în acid lactic, de unde gustul acrişor); fermenţii de kefir (Candida kefir) provoacă fermentaţia, astfel încât se formează acid carbonic, care acidulează, şi alcool.
Ca sa facem kefir, avem nevoie de un "cuib" de granule, care se inmultesc repede si putem oferi apoi tuturor cunostintelor.
Kefirul se prepara astfel: amestecam patru linguriţe rase de granule de kefir cu 1 l de lapte fiert, călduţ. Vasul in care va sta - un borcan mai mare ar fi bun - trebuie sa se inchida ermetic. Lasam vreo 2-3 ore, la loc cald, de 20°C. Strecuram si obtinem un "iaurt" ceva mai acid decat cel obisnuit.
Pentru cei care vor să prepare kefir în casă şi nu au o sursă de seminţe, prezentăm in continuare, o reţetă eficientă.
Daca nu gasim granule pentru kefir, putem proceda astfel:
Pentru inceput, cumparam 3 feluri de kefir - dar care o fi preparat cu granule, ca pe piata gasim destule produse contrafacute? - si într-un litru de lapte călduţ amestecăm patru linguri de kefir diferit, produs in surse diferite si-l turnam intr-o oala de lut pe care o acoperim si o lasam la cald - la circa 20°C. Este gata dupa 2- 3 zile - daca e prea cald, se face mai repede. Din smantana ridicata deasupra păstram patru linguri, la frigider, pentru a face din nou kefir.
Folosim mai multe feluri de kefir (ar fi bun Mili) pentru a reusi sa avem culturile lactice necesare - Bifidobacterii, Lactococi etc. ; putem folosi si iaurt probiotic. Daca capacul de aluminiu al recipientului cu kefir e bombat este mai bun, inseamna ca drojdiile fermenteaza.
Beneficii pentru sanate
Sunt nenumarate...
In primul rand, mentine sanatatea intestinelor, fiind indicat chiar si in cancer de colon; rezolva tot felul de probleme digestive - si aciditatea gasrtica.
- contribie la cresterea acidului folic, este prielnic si celor cu intoleranta la lactoză.
- regleaza tensiunea arteriala, reduce nivelul colesterolului.
- reface flora intestinale, întărireste sistemul imunitar.
- revitalizeza pielea.
- distruge viruşii şi bacteriile danatoare.
- distruge celulele tumorale; poate stopa dezvoltarea celulelor canceroase (si a celor de la sân),
- adăuga vitamine, minerale şi bacterii sănătoase în alimentaţie.
Alte informatii mai gasiti aici

18 comentarii:

  1. Minunat blog cu informatii f. utile. Mii de multumiri. Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu le-am cumparat si deja am mai bine de o saptamana de cand beau .
    Cand ajung acasa iti dau adresa site-ului de unde am comandat, sau daca mai ai rabdare o saptamana iti trimit eu niste ciupercute :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Marcela s si Clau, va multumesc si va mai astept.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu e nici o graba si as prefera sa-mi trimiti niste ciupercute. Dupa ce le inmultesc, le voi oferi si eu doritorilor, gratuit.

    RăspundețiȘtergere
  5. Este perfect . Se inmultesc mult mai repede decat Kombucha, asa ca in curand voi avea posibilitatea sa trimit . :)

    RăspundețiȘtergere
  6. M-as bucura tare mult daca m-ar ajuta cineva cu o lamurire. Am procurat niste ciupercute pentru kefir, am preparat bautura si dupa ce am consumat un pahar( pe la 6 seara), am avut surprize destul de "neplacute" noaptea pe la 2:00( gaze si scaun apos dupa ce m-am chinuit ceva vreme). Va rog sa ma scuzati pentru "descriere", dar as dori sa stiu daca s-a mai confruntat cineva cu astfel de reactii si daca sunt normale. Ce e de facut? Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna sunt Mirela Chelaru din navodari Judetul Constanta si am kefir indian cine este doritor poate sa ma contacteze la adresa de email Mirelachelaru69@yahoo.com ofer kefirul gratuit pentru ca asa este normal pe 7 noiembrie 2009 trebuie sa'l injumatatesc iar jumatatea o ofer gratis ma repet,de cand am inceput sa iau acest kefir am inceput sa ma simt mai bine,in schimb s-a marit pofta de mancare si vreau sa va iau la cunostinta ca am cancer la san-operat...

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna sunt Mirela Chelaru din navodari Judetul Constanta si am kefir indian cine este doritor poate sa ma contacteze la adresa de email Mirelachelaru69@yahoo.com ofer kefirul gratuit pentru ca asa este normal pe 7 noiembrie 2009 trebuie sa'l injumatatesc iar jumatatea o ofer gratis ma repet,de cand am inceput sa iau acest kefir am inceput sa ma simt mai bine,in schimb s-a marit pofta de mancare si vreau sa va iau la cunostinta ca am cancer la san-operat...

    RăspundețiȘtergere
  9. Adriana, scuza-ma ca iit raspund cu intarziere.
    Cred ca depinde de toleranat fiecarui organism. De regula, mie imi prieste laptele dulce, pot sa beau oricat, dar iaurt, fiind putin acid, trebuie sa beau numai cate putin , cam o jumatate de cana o data.
    Iti recomand sa incepi sa consumi kefir in doze mai mici si de mai multe ori pe zi. Depinde cum iti prieste.

    RăspundețiȘtergere
  10. MIrela, iti multumesc pentru gemerozitatea ta.Iti doresc multa sanatate.

    RăspundețiȘtergere
  11. te asteapta un premiu leapsa la mine...

    RăspundețiȘtergere
  12. Interesante informatii,daca se poate as dori si eu niste ciupercute de kefir...Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  13. Si cum procedam pentru aintra in posesia lor?Eu locuiesc in Suceava.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu stiu ce fel de kefir foloseam noi, acum 20 de ani si mai bine, dar stiu ca era extraordinar atat ca gust cat si ca efect.Noi il puneam intr-un saculet de tifon si astfel nu era nevoie sa-l strecuram iar "iaurtul" de kefir ramanea intreg, era o minune! Mai bun ca inghetata! Din pacate la Tg.Mures nu mai are nimeni, nu stiu ce s-a intamplat, la toti ne-a pierit.As fi fericita sa-l pot prepara nepotelei mele si nu numai. Adresa mea este:monadumitru@yahoo.com, daca exista cineva mai aproape care ar putea sa-mi ofere niste ciupercute. Multumesc d'avance!

    RăspundețiȘtergere
  15. Pentru cei care au problemele Ariadnei, trebuie sa stie ca in primele 10-14 zile creşte activitatea stomacului care se manifestă prin balonări. Uneori scaunul poate fi rarefiat şi la intervale mici. Tratamentul nu se întrerupe. La bolnavii cu probleme de ficat şi renale apar senzaţii neplăcute în regiunea ficatului şi a rinichilor. După 10-12 zile scaunul devine normal, perioada furtunoasa încetează, apare îmbunătăţirea stării generale, creşte buna dispoziţie şi tonusul general.

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna seara! Acum am dat si eu de aricoul dumneavoastra. Sunt o mare iubitoare de kefir si iaurturi probiotice si m-ar interesa si pe mine de unde pot cumpara acele ciupercute k sa imi fac si eu propriul kefir pentru ca trebuie sa recunosc, inafara de cel de la milli, nu prea am dat de altul kre sa ma multumeasca si tare mi-e ca nu sunt autentice... de aceea as vrea sa ma ajutati sa mi-l prepar in casa, va las si adresa de mail pentru oricine ma poate ajuta, multumesc. Irina. (adresa de e-mail este: irinuky@yahoo.com)

    RăspundețiȘtergere